Кабинетът в момента е на етап Умирай трудно, а сред причините за

...
Кабинетът в момента е на етап Умирай трудно, а сред причините за
Коментари Харесай

Кабинетът е на етап "Умирай трудно"

Кабинетът сега е на етап  " Умирай мъчно ", а измежду аргументите за това е, че  " Продължаваме промяната " не съумя да види къде са дълбоките корени на корупцията у нас. Това разяснява пред  социологът Боряна Димитрова от " Алфа рисърч ". 

" Ясно беше, че обединението е доста нежна, само че въпросът на въпросите е за какво по този начин внезапно нещо се забърза и бяха разпарчетосани спояващите детайли. От  " Мисията невъзможна " към този момент минахме към " Умирай мъчно ". Единственото пояснение, което ми наподобява разумно, е, че от " Продължаваме промяната ", която преди 6 месеца пристигна със поръчката за битката с корупцията, не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията у нас. Къде е дълбоката опция да се разклати едно ръководство, което беше оголено от войната в Украйна -  това са поредицата от съветски зависимости. Когато се прекъснаха едни финансови потоци и се настаняват други финансови потоци, се случи нещо, което накара обединението да експлоадира в преформатирането , към това допустима ли е борба с корупцията, без да се изместят дълбоките подводни камъни ", съобщи тя. По думите й войната в Русия не е единствено външен фактор, тя е дълбоко вътрешен фактор - ПП не са били наясно с дълбоките механизми, които съществуват, а това е свело отношенията в обединението до " извънредно жълта страна на инфлацията в политиката ". " Всеки ден има нови листчета, нови обвинявания. Това води до свръхинфлация на доверието в политиката ", уточни тя.

Според Димитрова  не е реалистично да имаме чисто нов кабинет в границите на този парламент  - освен заради технологичните сметки, а и тъй като няма никакъв запас да се рестартира каквото и да е. " Нужен е някакъв политически дневен ред или стратегия, а за актуализацията на бюджета финансовият министър Асен Василев съобщи, че антикризисните ограничения " изядоха промяната ". Така че е ясно, че тук няма запас за рестартиране на каквито и да е политически дейности в този парламент ", съобщи тя. По думите й сегашната обстановка не е по никакъв начин добра за България, защото всички проблеми ще увиснат.
 
На възможни нови избори ще има още по-ниска избирателна активност, предвижда тя. " Степента на делегитимиране на политическия живот е толкоз огромна, че се чака и по-фрагментиран парламент, и по-различна електорална картина. Няма да е по-леко това, което ни чака, бъдещето не крие повече оптимизъм. Необходимо е политическо водачество и отговорност, каквото в този момент липсва ", съобщи тя. 

 

Формален министър председател

" Агонията тепърва започва. Кирил Петков е само формално министър-председател. Правителството е изгубило болшинството си, по-скоро то не може да се събере още веднъж ", заяви Димитър Ганев от  " Тренд ". По думите му ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " няма да поддържат нов кабинет, а няма сигнали и Има Такъв Народ да се разцепи, с цел да подкрепят част от техните депутати Политическа партия, Демократична България и Българска социалистическа партия. Вариантът за нов състав в това Народно събрание също не му изглежда вероятен - вариантите това да стане около Политическа партия, или към другата огромна партия ГЕРБ не наподобяват огромни, защото и двете партии нямат болшинство. Опозицията не желае избор на съмнение, те желаят ръководещите да се пържат в личен сос, колкото се може повече, по тази причина мъката може да продължи месец или два, до момента в който дойдат избори, счита още той.

Според Ганев може да чакаме следващ служебен кабинет до месец, месец и половина, като той няма да има характера на предходните - няма да е силно конфронтационен по отношение на кабинета, а по-скоро ще е с технократски темперамент и ще се оправя с текущите социално-икономически проблеми. " По-лошото е, че ще се произведат избори - първоначално или края на октомври - и след тях? Да не мисли някой, че ще имаме по-лека, по-малко комплицирана и пъстра коалиция? ", попита реторично той.

  Разпад на политическото

" Има Такъв Народ сътвори казус, когато преди време опита арогантно да сформира лично държавно управление, без да се съобрази с останалите партии. Днес Има Такъв Народ даде различен отрицателен образец - водачът му, който се държи като водач на политическо племе, за първи път в българската политика направи самопризнание, че различията идват поради пари. Досега постоянно е имало възпитани политически пояснения. Когато диалогът в политиката стигне до там, значи сме стигнали до разпад на политическото ", разяснява политологът Димитър Аврамов.

" Няма неофициални министър председатели, министър председател си до тогава, докат не ти гласоподават оставката ", съобщи още той, допълвайки, че е скептичен по отношение на способността на ПП да рестартира политическия дневен ред с положителни вести. " Говорим единствено за свръхпечалби на държавните сдружения. Няма промени в енергетиката. Виждаме размяна на персонални обиди. Ситуацията е неуместна и безотговорна ", съобщи той. 

Според него най-важното в тази обстановка е " стремително да продължи проектът за подготовка за въвеждането еврото ". " Саботажът, който пробва да направи Има Такъв Народ - че би трябвало разбор на въвеждането му - би трябвало да спре. Ако в българския парламент има проевропейско болшинство, което се грижи за това да продължат договарянията за влизане в еврозоната, това е най-директната и директна гаранция за стабилността на приходите на хората и за националната ни сигурност. За това би трябвало да се приказва в Народно събрание. На мен като човек не му пука дали Кирил Петков, или Асен Василев ръководят, или държавно управление на националното единодушие. Сега съдържанието е по-важно от политическото дребнотемие ", съобщи той.

Източник: " Сега "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР